Volebné kampane za posledné dva roky stáli takmer 50 miliónov eur

Koľko stoja volebné kampane na Slovensku a kto do nich najviac vrazil? Podrobnosti o ich financovaní a prešľapoch už niekoľko rokov Transparency poskytuje verejnosti na portáli a jeho podstránkach VOLBY.TRANSPARENCY.SK.

Súhrny na portáli ukazujú, že strany a kandidáti investovali len za posledné dva roky do volebných kampaní vyše 47 miliónov eur. Najdrahšie pritom vyšli vlaňajšie parlamentné voľby, strany do nich podľa záverečných správ vložili cez 27 miliónov eur. Nasledujú spojené regionálne a miestne voľby s vyše 11,5 miliónmi a eurovoľby s 7,3 miliónmi eur. Najmenšie výdavky vykázali prezidentskí kandidáti a to iba 1,3 milióna eur.

Nejde pritom o úplne konečné sumy, chýbať môžu niektoré výdavky z kampane k referendu o predčasných voľbách z januára 2023, na ktoré zákon pri transparentnosti nemyslel, alebo výdavky kandidátov na primátorov a starostov z miest a obcí pod 5-tisíc obyvateľov, ktorí si nemuseli viesť transparentné účty.

Asi neprekvapí, že spomedzi strán do kampaní za posledné roky najviac investoval Smer, ktorého výdavky prekročili 5 miliónov eur. Ide napokon aj o najúspešnejšiu stranu z pohľadu štátnych príspevkov, ktoré spolu s príspevkami za aktuálne obdobie presiahnu už hranicu 100 miliónov eur.

Aj údaje o príspevkoch od štátu či databázu veriteľov a darcov si môžete na portáli Transparency prehľadne zobraziť. Celkovo strany získajú od roku 2002 po koniec aktuálneho obdobia od štátu takmer 350 miliónov eur. Vyše 56 miliónov eur pritieklo do strán do roku 2022 aj z darov a pôžičiek. Databázu veriteľov a darcov zostavujeme z výročných správ strán, údaje za rok 2023 aktualizujeme už v blízkych dňoch.

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in volby-hlavna-stranka-aktuality, volby.transparency.sk and tagged . Bookmark the permalink.